Memorias de investigación
Artículos en revistas:
A simple mathematical model that describes the growth of area and total and viable cells number in yeast colonies
Año:2014

Áreas de investigación
  • Microbiología

Datos
Descripción
Mathematical models used to predict microbial growth are based on liquid cultures data. Models describing growth on solid surfaces, highlighting the differences with liquids cultures are scarce. In this work we have demonstrated that a single Gompertz equation describes accurately the increase of the yeast colonies, up to the point where they reach their maximum size. The model can be used to quantify the differences in growth kinetics between solid and liquid media. Moreover, as all its parameters have biological meaning, it could be used to build secondary models predicting yeast growth on solid surfaces under several environmental conditions.
Internacional
Si
JCR del ISI
Si
Título de la revista
Letters in Applied Microbiology
ISSN
0266-8254
Factor de impacto JCR
1,629
Información de impacto
Datos JCR del año 2012
Volumen
59
DOI
10.1111/lam.12314
Número de revista
6
Desde la página
594
Hasta la página
603
Mes
DICIEMBRE
Ranking
Q3

Esta actividad pertenece a memorias de investigación

Participantes
  • Autor: Eva Mª Rivas Fernández UPM
  • Autor: Eva María Gil de Prado Departamento de Microbiología III-UCM
  • Autor: Petra Wrent Departamento de Microbiología III-UCM
  • Autor: María Isabel de Silóniz Departamento de Microbiología III-UCM
  • Autor: Pilar Barreiro Elorza UPM
  • Autor: Eva Cristina Correa Hernando UPM
  • Autor: Francisco Conejero Departamento de Matemática Aplicada (Biomatemática)-UCM
  • Autor: Antonio Murciano Grupo de Neurorobótica y Neurocomputación-UCM
  • Autor: José María Peinado Departamento de Microbiología III-UCM

Grupos de investigación, Departamentos, Centros e Institutos de I+D+i relacionados
  • Creador: Grupo de Investigación: LPF-TAGRALIA: Técnicas Avanzadas en Agroalimentación
  • Departamento: Ingeniería Agroforestal
  • Departamento: Química y Tecnología de Alimentos