Memorias de investigación
Ponencias en congresos:
Impact of different management practices on the abundance of bacteria and fungi in a soil under semi-arid climate
Año:2018

Áreas de investigación
  • Agricultura

Datos
Descripción
Agronomic practices markedly influence the characteristics of the soils leading to changes in their microbial communities and, consequently, in ecosystem functioning and productivity. We evaluated the long-term effect of three tillage systems (no tillage - NT-, minimum tillage -MT- and conventional tillage -CT-) and two cropping systems (monoculture and rotation) on the microorganisms in a soil under semi-arid climate. For this purpose, we assessed by quantitative polymerase chain reaction (qPCR) the abundance of universal genetic markers to identify total communities of bacteria (16S ribosomal RNA) and fungi (internal transcribed spacer, ITS). We performed Pearson?s rank correlation and backward multiple-linear regression analyses to identify the relationship between these biological markers and physical-chemical and biochemical soil attributes. Under both cropping systems, bacteria were more abundant in plots under MT whereas fungi dominated under NT. NO3-N concentration was among the parameters that had the greatest influence on the microbial markers.
Internacional
Si
Nombre congreso
VIII Congreso Ibérico de las Ciencias del Suelo
Tipo de participación
960
Lugar del congreso
Donostia (Spain)
Revisores
Si
ISBN o ISSN
978-84-09-02936-5
DOI
Fecha inicio congreso
20/06/2018
Fecha fin congreso
22/06/2018
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Título de las actas
Actas VIII Congreso Ibérico de las Ciencias del Suelo

Esta actividad pertenece a memorias de investigación

Participantes

Grupos de investigación, Departamentos, Centros e Institutos de I+D+i relacionados
  • Creador: Grupo de Investigación: Patología Vegetal
  • Grupo de Investigación: Calidad de Suelos y Aplicaciones medioambientales
  • Centro o Instituto I+D+i: Centro de Biotecnología y Genómica de Plantas, CBGP
  • Departamento: Producción Agraria
  • Departamento: Biotecnología - Biología Vegetal