Observatorio de I+D+i UPM

Memorias de investigación
Ponencias en congresos:
An iterative procedure for detecting foreign products in powder foods in NIR hyperspectral imaging spectroscopy: frauds and contaminations
Año:2016
Áreas de investigación
  • Tecnología de alimentos
Datos
Descripción
Food adulteration is an issue of growing concern, specially delicate throughout early stages of food processing, regarding the control of the original ingredients included in the process and crossed contaminations. The use of Hyperspectral Imaging (HSI) to detect nuts contamination in powder food products is explored in this work . This study deals with two specific problems of using HSI for the detection of food adulterants: the low dose at which they need to be detected and a high similarity between the spectral NIR signatures of adulterating substances. A chemometric method, iss ued from a pharmaceutical context, is adapted and tested to detect and identify the presence of different species of oily seeds and nuts in a specific type of commercial wheat flour. The proposed approach was able to detect the presence of 5 kinds of con taminants in percentages from 1 to 5%, but not to identify the contaminant species.
Internacional
Si
Nombre congreso
Hyperspectral Imaging & Applications Conference
Tipo de participación
960
Lugar del congreso
Coventry. UK
Revisores
Si
ISBN o ISSN
DOI
Fecha inicio congreso
12/10/2016
Fecha fin congreso
13/10/2016
Desde la página
1
Hasta la página
2
Título de las actas
Hyperspectral Imaging & Applications Conference
Esta actividad pertenece a memorias de investigación
Participantes
  • Autor: Belen Diezma Iglesias (UPM)
  • Autor: Teresa Rosario Cuadrado Domínguez (UPM)
  • Autor: Pilar Barreiro Elorza (UPM)
  • Autor: Ana Herrero Langreo (UMR - ITAP, Irstea. Montpellier, France)
  • Autor: Lourdes Lleo Garcia (UPM)
  • Autor: N Gorretta (UMR - ITAP, Irstea. Montpellier, France)
  • Autor: JM Roger (UMR - ITAP, Irstea. Montpellier, France)
  • Autor: M Boiret (Technologie Servier, Orléans, France)
Grupos de investigación, Departamentos, Centros e Institutos de I+D+i relacionados
  • Creador: Grupo de Investigación: LPF-TAGRALIA: Técnicas Avanzadas en Agroalimentación
  • Departamento: Ingeniería Agroforestal
S2i 2021 Observatorio de investigación @ UPM con la colaboración del Consejo Social UPM
Cofinanciación del MINECO en el marco del Programa INNCIDE 2011 (OTR-2011-0236)
Cofinanciación del MINECO en el marco del Programa INNPACTO (IPT-020000-2010-22)