Memorias de investigación
Artículos en revistas:
Wine absorption by cork stoppers
Año:2009

Áreas de investigación
  • Agricultura

Datos
Descripción
Ready-to-use natural cork stoppers and ¿1+1¿ technical cork stoppers were used to close bottles filled with red wine. They were removed after 3, 6, 12 and 24 months of contact to determine absorption of liquid and liquid progression along the lateral surface of the cork stopper. Variation of absorption with contact time was studied by adjusting the model ABSORPTION = a ¿ ¿t (R2: 82.19-93.63%). A scheme of the evolution of wine absorption with time is proposed, differentiating liquid flow along cork-glass interface, diffusion in cell walls and liquid flow through the cell lumens. A value of 4.48¿10-13 m2¿s-1 is proposed for non-radial diffusion coefficient (D) in conditions of use.
Internacional
Si
JCR del ISI
Si
Título de la revista
SPANISH JOURNAL OF AGRICULTURAL RESEARCH
ISSN
1695-971X
Factor de impacto JCR
0,388
Información de impacto
Volumen
6
DOI
Número de revista
4
Desde la página
645
Hasta la página
649
Mes
DICIEMBRE
Ranking

Esta actividad pertenece a memorias de investigación

Participantes
  • Autor: F. González-Hernández INIA-CIFOR
  • Autor: M.C. García-Vallejo INIA-CIFOR
  • Autor: Jose Ramon Gonzalez Adrados UPM
  • Autor: M.J. Cáceres-Esteban INIA-CIFOR
  • Autor: J.L. García de Ceca INIA-CIFOR

Grupos de investigación, Departamentos, Centros e Institutos de I+D+i relacionados
  • Creador: Grupo de Investigación: Tecnología de la Madera y el Corcho
  • Departamento: Ingeniería Forestal