Observatorio de I+D+i UPM

Memorias de investigación
Ponencias en congresos:
Structural and regulatory analysis of quorum sensing in Rhizobium leguminosarum
Año:2010
Áreas de investigación
  • Biología molecular, celular y genética
Datos
Descripción
Structural analysis through HPLC / mass spectrometry (3) revealed that the signals produced by Rl UPM791 correspond to: C6-HSL, C7-HSL and C8-HSL, produced by rhiRI; 3OH-C14-HSL, a bacteriocin synthesized by the chromosomically-located system cinRI; also, small amounts of C4-HSL have been detected. To study the role of these quorum sensing signals in Rhizobium-legume symbiosis, different competition assays for nodulation of pea roots by Rl UPM791, Rl 3841 and derivative strains affected in AHL production have been carried out. This analysis revealed that disruption of bacterial quorum sensing signaling significantly affects the competitiveness of strain Rl UPM791 vs Rl 3841, suggesting a relevant role of AHLs in nodule occupancy.
Internacional
Si
Nombre congreso
9th European Nitrogen Fixation conference
Tipo de participación
960
Lugar del congreso
Ginebra, Suiza
Revisores
Si
ISBN o ISSN
0000-0000
DOI
Fecha inicio congreso
06/09/2010
Fecha fin congreso
10/09/2010
Desde la página
171
Hasta la página
171
Título de las actas
Book of Abstracts 9th European Nitrogen Fixation Conference
Esta actividad pertenece a memorias de investigación
Participantes
  • Autor: Carmen Sánchez Cañizares (UPM)
  • Participante: Juan Imperial Ródenas (CSIC)
  • Autor: Antonio Dionisio Morata Barrado (UPM)
  • Participante: Laura Cantero Salazar (Centro de Investigacion Principe Felipe-Generalitat de Valencia)
  • Autor: Jose Manuel Palacios Alberti (UPM)
  • Autor: Tomas-Andres Ruiz Argueso (UPM)
Grupos de investigación, Departamentos, Centros e Institutos de I+D+i relacionados
  • Creador: Grupo de Investigación: Asociaciones simbióticas planta-microorganismo
  • Grupo de Investigación: Enología, Enotécnia y Biotecnología Enológica
  • Centro o Instituto I+D+i: Centro de Biotecnología y Genómica de Plantas, CBGP
  • Departamento: Tecnología de Alimentos
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