Observatorio de I+D+i UPM

Memorias de investigación
Ponencias en congresos:
REDUCTION OF 4-ETHYLPHENOL CONCENTRATION USING LYOPHILIZED YEAST BIOMASSES AS BIOADSORBENT: INFLUENCE ON THE ANTHOCYANIN CONTENTS AND CHROMATIC PARAMETERS
Año:2010
Áreas de investigación
  • Ingenierías,
  • Tecnología química
Datos
Descripción
A new investigation trend, based on the parietal adsorption activity showed by yeast cell-walls, opens up the possibility to use yeast lees or derived products like inactive dry yeast preparations to reduce 4-ethylphenol concentrations in wines. These type of natural products entails an interesting eco-friendly alternative to common physical treatments. In this work the bioadsorption capacity of 4-ethylphenol of different wine yeast biomasses have been studied -Saccharomyces cerevisiae G37 and Schizosaccharomyces pombe 936-, in order to diminish the negative impact on the sensorial profile of this type of compound (Figure 1). the repercussions of this palliative treatment over the chromatic properties and anthocyanin concentration have also been studied by means of UV-Vis and HPLC-PDAD/ESI-MS analysis
Internacional
Si
Nombre congreso
XXXII CONGRESO MUNDIAL DE LA VIÑA Y EL VINO. OIV 2010
Tipo de participación
960
Lugar del congreso
Tiblisi, Georgia
Revisores
Si
ISBN o ISSN
DOI
Fecha inicio congreso
20/06/2010
Fecha fin congreso
25/06/2010
Desde la página
58
Hasta la página
58
Título de las actas
Actas del Congreso
Esta actividad pertenece a memorias de investigación
Participantes
  • Autor: Felipe Palomero Rodriguez (UPM)
  • Autor: Santiago Benito Saez (UPM)
  • Autor: Antonio Dionisio Morata Barrado (UPM)
  • Autor: Fernando Calderon Fernandez (UPM)
  • Autor: Jose Antonio Suarez Lepe (UPM)
Grupos de investigación, Departamentos, Centros e Institutos de I+D+i relacionados
  • Creador: Grupo de Investigación: Enología, Enotécnia y Biotecnología Enológica
  • Departamento: Tecnología de Alimentos
  • Departamento: Ciencia y Tecnología Aplicadas a la Ingeniería Técnica Agrícola
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